Макрон отложи визитата си в Украйна заради напрежение със съюзниците

Посещението му беше планирано дълго време

11.03.2024 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Макрон отложи визитата си в Украйна заради напрежение със съюзниците

Президентът на Франция Еманюел Макрон отложи отдавна планираното посещение в Украйна поради напрежение със съюзниците на фона на по-агресивните му коментари към Русия, съобщава изданието "Политико", като припомня, че визитата му вече бе отлагана на няколко пъти.

Първоначално той планираше да пристигне в Украйна през февруари, след което посещението бе отложено за средата на март. В неделя кабинетът на Макрон обяви, че посещението ще се състои "през ​​следващите няколко седмици".

Елисейският дворец отхвърли предположенията, че визитата е била отложена от съображения за сигурност, след като руска ракета падна близо до мястото в Одеса, където бе отседнал гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

"Няма опасения за сигурността", увери помощник на Макрон в понеделник, предаде "Фокус".

Френският президент засили антируската си реторика през последните седмици, разгневявайки съюзниците си, особено Германия. Миналата седмица френският президент отбеляза, че Европа не трябва да бъде "страхливец" пред лицето на руската агресия срещу Украйна. Преди това той говори за вероятността западни войски да влязат в Украйна.

Снимка: БГНЕС