Макрон с призив към съюзниците на Украйна: Не бъдете страхливци!

"Не искаме ескалация, никога не сме били войнствени", каза френският президент

05.03.2024 | 22:17 Редактор: Толя Стоянова

Френският президент Еманюел Макрон призова на 5 март съюзниците на Украйна да не бъдат "страхливци" в подкрепата си за страната, опитваща се да отблъсне руската инвазия. Той добави, че напълно стои зад спорните забележки, направени миналата седмица, които не изключват разполагането на западни войски в Украйна и които предизвикаха шокова вълна от реакции в Европа.

"Със сигурност се приближаваме към момент за Европа, в който ще бъде необходимо да не бъдем страхливци", каза Макрон по време на посещение в Чешката република, която прокарва план за закупуване на оръжия извън Европа за Украйна.

По-късно, след среща с чешкия си колега Петр Павел, той попита:

"Това наша война ли е, или не е? Можем ли да гледаме настрани с убеждението, че можем да оставим нещата да се развиват? Не вярвам в това и затова призовах за стратегически скок и напълно заставам зад това".

Повечето от европейските съюзници на Макрон заявиха, че няма да изпратят войски в Украйна след коментарите му на 26 февруари. Френски официални лица също така настояха, че евентуални такива сили биха могли да бъдат изпратени за подкрепа на операции като обезвреждане на мини, а не за борба с руските сили.

"Не искаме ескалация, никога не сме били войнствени", заяви Макрон в Прага.

Министърът на отбраната на Германия заяви, че думите на Макрон не са полезни.

"Наистина не се нуждаем, поне от моя гледна точка, от дискусии за ботуши на руска земя или за повече, или по-малко смелост", заяви Борис Писториус на пресконференция в Стокхолм след среща с шведския си колега Пал Йонсон.

"Това е нещо, което всъщност не помага за решаването на проблемите, които имаме, когато става въпрос за подпомагане на Украйна", добави той.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Мухль$#о
преди 1 месец
Със сигурност се приближаваме към момент за Европа, в който ще бъде необходимо да не бъдем страхливци". Така ли, бе Макрон? Пред кого се правиш на мъж, бе мосю ? Вие, слугите на откачените старци от СИФ , се опитвате да се разпореждате с човешки животи , все едно са ваша собственост! Тукашните сглобкаджии също са се наежили, арогантно подчертавайки, че посолството ги пазело. А кой им каза на тия, че ако им наредят да се изпратят войници в Украйна или да обявят война на Русия, ние ще се бием,а? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Мосю Макрон като е юнак защо не остави 3 месеци бабата в къщи сама и да отиде да се бие в Украйна? Гледай го хитрецът, агитира да помагаме на Зелето с оръжие, по възможност ракети и боеприпаси за РСЗО, а не се втурва да се бие с рашъните! Штрраахх? Сигнализирай за неуместен коментар