Макрон просто иска да отклони вниманието от слабостта на Франция спрямо Украйна?

Париж доставя твърде малко оръжия на нападнатата страна

28.02.2024 | 14:58 Редактор: Тодор Петров
Макрон просто иска да отклони вниманието от слабостта на Франция спрямо Украйна?

Френският президент има проблем - неговата страна е доста назад в списъка на държавите, които подкрепят Украйна. Париж доставя твърде малко оръжия и също спестява от финансови помощи за Украйна, пише Хелга Шмид от кореспондентския пункт на германската обществена телевизия АРД в Брюксел. 

Но да остава на втория ред след страни като Нидерландия, Дания, Норвегия и Германия не се вписва в образа, който Еманюел Макрон обича да представя пред международната общност и най-вече пред собствените си сънародници.

Макрон все още вярва, че Франция е велика сила. И като малцина други владее изкуството да гледа към самия себе си нагоре, пише още Шмид. Нагоре към президента, поставил се на самия връх над всички дребни пазарлъци за въоръжение, четем още в текста.

Вместо това Макрон предпочита да произнася грандиозни речи и просто да разсъждава на глас пред обществеността, че в битката срещу Путин могат да бъдат хвърлени не само оръжия, но и хора. Той все пак направи и уговорката, че в момента на Запад няма консенсус в полза на подобна инициатива.

Макрон иска да отклони вниманието от слабостта на своята политика спрямо Украйна, защото тя не прилича на политиката на велика сила. Френските оръжейни доставки за Украйна се равняват на една мъничка частица от това, което Германия е предоставила на Киев, припомня Хелга Шмид, цитирана от DW.

И тъй като държавният дълг при Макрон е достигнал почти главозамайващите 100 процента от това, което произвежда икономиката на страната, Париж не може дори да гарантира, че обещаните 3 милиарда действително ще бъдат преведени на Киев през настоящата година. 

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
ескалация
преди 1 месец
Макрон просто каза следващата стъпка в плановете за Запада за войната! След като Украйна не може да се справи сама, ще сключи двустранни договори със страни от Европа, които ще изпратят войски там! Това няма да е от името на НАТО, така че, американците ще спят спокойно! Техните европейски марионетки ще операт пешкира! Сигнализирай за неуместен коментар