Има ли ранени от кортежа на Мицотакис в Одеса? Украинските сили отстъпват на фронта

Зеленски предупреди, че Русия планира нова настъпателна операция

07.03.2024 | 13:27 Редактор: Искра Ангелова

Петима души са загинали при руската атака срещу Одеса в момент, в който на посещение в града беше гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. По информация на гръцките медии едно от попаденията на дроновете е било само на 200 метра от кортежа на Мицотакис. Няма пострадали от гръцката делегация.

Според Белия дом и този удар по Одеса показва колко спешна нужда има Украйна от военна помощ. Руското министерство на отбраната каза, че е поразен хангар с морски дронове. Обикновено безпилотните самолети и ракети, които се насочват към Одеса, се изстрелват от близкия окупиран от Русия Кримски полуостров и хората в града имат малко време да потърсят убежище при обявяване на въздушна тревога, отбелязва американският вестник "Вашингтон пост".

Изданието цитира думи на Кириакос Мицотакис, че е различно да четеш за войната във вестника и да я почувстваш, да я чуеш със собствените си уши.

Междувременно Вашингтонският институт за изследване на войната излезе с доклад, според който забавянето на военната помощ от западните съюзници принуждава украинските сили да отстъпват позиции на фронта и да преминават към отбрана. Отбелязва се предупреждение от украинския президент Володимир Зеленски, че Русия подготвя нова настъпателна операция през май или през лятото.

От украинското командване не губят надежда.

"Скоро ще стабилизираме ситуацията на бойното поле. Ще направим всичко възможно, за да подготвим войските за по-активни действия и за изземане на инициативата. Планираме да се сформират бойни единици за контраофанзивни действия по-късно тази година", коментира командващият Сухопътните войски на Украйна ген.л-т Олександър Павлюк.

На този фон продължава дипломатическата активност за мобилизиране на подкрепа за Украйна.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Гледах коментари във видео от Украйна и жителите казаха,че когато има визита на някой важен политик от чужбина самите украинци създават изкуствено обстановка на война,за да измъкнат повече пари и доверие от тях. Сигнализирай за неуместен коментар