Взрив близо до кортежа на Мицотакис в Одеса преди срещата му със Зеленски

Юлия Навалная призова руснаците да се включат в протест в деня на изборите в Русия

06.03.2024 | 18:34 Редактор: Вяра Димова

Вдовицата на опозиционера Алексей Навални призова руснаците да се включат в протест в деня на изборите в Русия на 17 март и да гласуват срещу Владимир Путин. Тя заяви, че е обнадеждена от огромното множество, което миналата седмица се събра на погребението на съпруга ѝ. Призивът беше отправен на фона на нови руски атаки в Украйна.

Идеята на Навалная е хората в Русия да се присъединят към протестите, за които призоваваше съпругът ѝ преди да почине в арктическа наказателна колония. 

"Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че ние съществуваме, че сме много. Ние сме истински, живи хора и сме против Путин. Какво да правим по-нататък? Изборът е ваш. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Можете да повредите бюлетината, можете да напишете на нея с големи букви "Навални". Дори и изобщо да не виждате смисъл да гласувате, можете просто да дойдете и да постоите в избирателната секция, а след това да си тръгнете и да се приберете вкъщи", заяви вдовицата.

По руската държавна телевизия директорът на разузнаването Сергей Наришкин обяви, че Алексей Навални е починал от естествена смърт. От Европейската комисия коментираха, че в това изявление има много малко достоверност и отново настояха за независимо международно разследване. 

А междувременно Русия продължи масираните удари в Украйна. През нощта жителите на Одеса трябваше да се укрият в бомбоубежища. Часове по-късно отекна взрив, по предварителна информация, от ракета "Искандер-М". Съобщава се за поражения на три места и разрушения в областта.

Имаше експлозия от дрон и на около 200 метра от кортежа на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Той е на посещение в Одеса, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. Украйна съобщи, че противовъздушната ѝ отбрана е прехванала десетки руски дронове. В руската Курска област пък пламна склад за гориво след украински удар. Дронове атакуваха и комбината за желязна руда в град Железногорск.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС