Финландия не се страхува от Русия, може да призове 280 000 резервисти

Страната подозира хибридна атака зад наплива от руснаци, търсещи убежище

07.03.2024 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
Финландия не се страхува от Русия, може да призове 280 000 резервисти

Финландия успява да запази независимостта си от Съветския съюз с помощта на две скъпоструващи, но умело водени войни, както и една много успешна политика по времето на Студената война, останала в историята като "финландизация". 

В името на своя суверенитет Финландия направи болезнени и спорни компромиси и взе някои недотам демократични решения, като например цензурирането на критични материали в медиите за Съветския съюз.

За първи път такова огромно мнозинство - 83% от населението на страната - декларира готовност да защитава Финландия с оръжие в ръка, включително и ако ситуацията е с неясен изход. При необходимост поетапно могат да бъдат призовани до 280 000 резервисти.

"Финландците имат много ясно самосъзнание за съществуващите заплахи и силна воля за самозащита", казва посланикът на Финландия в Германия Кай Зауер в интервю за АРД. Това включва и разбирането, че сигурността е водеща, а всичко останало трябва да ѝ се подчинява. Това може да изисква и вземането на икономически неизгодни, а понякога и много трудни решения. 

Тъй като Финландия подозира хибридна атака зад наплива от руснаци, търсещи убежище, Хелзинки вече затвори всички гранични пунктове към Русия. Но това не е всичко: парламентът планира да започне да връща тези хора веднага обратно в Русия без да посочва причини. Възможно е обаче това да се окаже в нарушение на разпоредбите на ЕС, пише DW.

По повод на предстоящите европейски избори и поляризираните настроения в някои страни от ЕС, финландският президент Александър Стуб подчертава, че за Финландия "външната политика и политиката на сигурност са от екзистенциално значение". 

Снимка: БГНЕС