Швеция официално стана член на НАТО

Хубавите неща идват при тези, които чакат, заяви Блинкен

07.03.2024 | 19:46 Редактор: Беатрис Младжова
Швеция официално стана член на НАТО

Швеция стана 32-ият член на НАТО с предаването на документите на церемония във Вашингтон - историческа стъпка, която според държавния секретар Антъни Блинкен бележи "стратегически провал" от страна на Русия.

"Хубавите неща идват при тези, които чакат", добави Блинкен, докато приемаше документите за присъединяване от министър-председателя на Швеция след ратификацията им от останалите 31 членове на Алианса.

"Мисля, че ако се върнете назад и си помислите къде бяхме преди три години, нищо от това не беше предопределено", каза Блинкен за присъединяването на Швеция към НАТО.

Според него няма "по-ясен пример от днешния за стратегическия провал, в който се превърна инвазията на Путин в Украйна за Русия".

Шведският министър-председател Улф Кристерсон приветства влизането на страната си в НАТО като "победа на свободата". Присъединяването "е победа за свободата днес. Швеция направи свободен, демократичен, суверенен и единен избор да се присъедини към НАТО", заяви той.

Министърът на отбраната на България Тодор Тагарев също приветства официалното членство на Швеция в съюза, предаде БГНЕС.

"Присъединяването на Кралство Швеция в НАТО изпраща ясно политическо послание за значимостта на Алианса за гарантирането на сигурността в Европа. То открива и допълнителни възможности за засилено двустранно сътрудничество в сферата на отбраната", заяви той в социалните мрежи.

Снимка: БГНЕС