НАТО започна учение в Далечния север на Европа с 20 хил. войници и 100 самолета

Участват също военноморски сили с фрегати и подводници

07.03.2024 | 09:06 Редактор: Тодор Петров
НАТО започна учение в Далечния север на Европа с 20 хил. войници и 100 самолета

Около 20 000 войници от 13 държави започнаха мащабни учения в Далечния север на Европа, за да се защитят от хипотетична атака на територията на НАТО, предаде ДПА.

Според норвежките военни сред тези страни са Финландия и Швеция, които се присъединиха към Алианса след нахлуването на Русия в Украйна. Около 1500 военнослужещи - мъже и жени - от германските въоръжени сили участват в маневрите "Северен отговор 2024", включително 700 души от планинските войски, съобщиха представители на Бундесвера от град Алта в Северна Норвегия.

Според сценария на ученията войниците ще започнат днес контраатака от района на Алта, за да завземат районите на юг от града, които вече са били окупирани от врага.

При учението страните ще разполагат с широк набор от въоръжение, включително 100 самолета и военноморски сили с фрегати и подводници.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също замина за Алта за началото на активната фаза на маневрите, която започна в полунощ. Ден по-рано той посети норвежки военен участък на границата с Русия и предложи да се увеличи присъствието на Бундесвера в Далечния север, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС