Гневът продължава: Фермери изхвърлиха оборски тор пред правителствени сгради в Прага

Протестиращите блокираха улици в столицата

07.03.2024 | 15:55 Редактор: Толя Стоянова
Гневът продължава: Фермери изхвърлиха оборски тор пред правителствени сгради в Прага

Чешки фермери изхвърлиха оборски тор пред правителствени сгради и блокираха улици в столицата Прага, за да дадат гласност на исканията си за повече подкрепа, по-малко бюрокрация и спиране на евтиния внос в ЕС, предаде Ройтерс. Тази година фермери от целия Европейски съюз излязоха на улиците с призив за премахване на ограниченията, наложени им чрез Зелената сделка за борба с климатичните изменения. Фермерите поискаха и повторно налагане на мита на фермерски продукти от Украйна.

Хиляди полски фермери протестираха вчера във Варшава, като палиха автомобилни гуми и хвърляха фойерверки. Миналия месец фермери в Брюксел поставиха гуми пред сградата, в която се провеждаше среща на министрите на земеделието от ЕС. При третия си протест от средата на февруари насам чешки фермери излязоха рано сутринта и разположиха стотици трактори по пражките улици, водещи към правителствени сгради, като по този начин затрудниха автомобилното движение, както и на някои линии на градския транспорт. 

Полицията заяви, че фермери са изхвърлили оборски тор на улиците, при което един човек е бил арестуван. Министърът на земеделието Марек Виборни повтори, че правителството няма да се поддаде на натиска. 

"Готов съм да водя преговори с фермерите. Очаквам честен подход от организаторите, които обещаха да не блокират движението в Прага. Не мисля, че изхвърлянето на тор по линиите на трамваите е такъв подход", написа той в Х.

Чешкият съюз на земеделците призова за субсидии, съвпадащи с нивото от 2022 г., и програми за подпомагане на назначаването на повече хора в областта на фермерството, както и намаляване на данъка върху земеделската земя. Съюзът иска също правителството да помогне при справянето с излишъка на пазара в ЕС, причинен от евтиния внос, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 1 месец
Като си избраха еврог..йче за мин.председател - сега и те ще ядат ... тор ... Сигнализирай за неуместен коментар