Полски фермери блокираха с трактори главна магистрала към Германия

"Не приемаме регламента на ЕС за Зелената сделка и неконтролирания внос на зърно", категорични са земеделците

26.02.2024 | 17:53 Редактор: Толя Стоянова
Полски фермери блокираха с трактори главна магистрала към Германия

Полските фермери блокираха главна магистрала към Германия, като протестът им срещу регулациите на ЕС и "неконтролирания" внос на украинско зърно продължава вече втори ден. Фермерите започнаха блокадата си в неделя, като паркираха тракторите си на магистрала А2 близо до град Слобице в Западна Полша, край границата с Германия.

"Ние, фермерите от Полша, сме тук, защото вече не приемаме регламента на ЕС за Зелената сделка. Не приемаме и неконтролирания внос на зърно от страни извън ЕС", заяви Кристофър Яницки пред АФП по време на протеста.

Фермерите в цяла Европа протестират от седмици заради твърде рестриктивните според тях екологични правила, конкуренцията на евтиния внос от страни извън Европейския съюз и ниските доходи. Демонстрациите в Полша са в отговор на притока на евтино зърно в Полша от Украйна, където износът през Черно море е прекъснат от войната с Русия, предаде БНР.

"Фермерите в Полша имат пълни складове и не могат да се освободят от стоките си заради вноса на по-ниски цени. Ако не можем да продаваме зърно, не можем да печелим пари, не можем да продължим производството", каза Яницки.

Снимка: БГНЕС