САЩ към Израел: Незабавно прекратете огъня в Газа и помогнете на гладуващите

Нетаняху отхвърли международния натиск за сключване на примирие с "Хамас"

04.03.2024 | 08:13 Редактор: Тодор Петров
САЩ към Израел: Незабавно прекратете огъня в Газа и помогнете на гладуващите

Американският вицепрезидент Камала Харис призова за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и настоя Израел да увеличи помощите за нaселението в палестинската територия.

В реч в Алабама Камала Харис призова Израел да облекчи условията в Газа, като подчерта "нечовешките" условия и "хуманитарната катастрофа" сред палестинския народ. Коментарите ѝ се оценяват като едни от най-острите досега от страна на висш американски представител.

Същевременно премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли международния натиск за сключване на примирие с ислямистката групировка "Хамас", преди Израел да е постигнал всичките си цели.

Харис подчерта, че "Хамас" трябва да се съгласи със споразумението, което е на масата, ако наистина иска прекратяване на огъня, както твърди.

"Хората в Газа гладуват. Условията са нечовешки и общата ни хуманност ни задължава да действаме", каза Харис. 

"Трябва да има незабавно прекратяване на огъня поне за следващите шест седмици, което в момента се обсъжда. Това ще даде възможност за освобождаване на заложниците и доставки на значителни количества помощи. Ще ни позволи да изградим нещо по-трайно за гарантиране сигурността на Израел и зачитане на правото на палестинския народ на достойнство, свобода и самоопределение", обясни тя.

Израелският премиер отново призова "Хамас" да направи отстъпки преди по-нататъшните преговори за ново прекратяване на огъня и връщане на заложниците, държани в Газа, предаде БНР.

"Полагаме големи усилия, за да успеем, но едно е ясно - няма да капитулираме пред нереалните искания на "Хамас", каза той в реч в Тел Авив.

Премиерът на Израел заяви, че все още не е получил задоволителни отговори на израелските опасения. "Със или без споразумение "ние ще се бием до пълна победа", подчерта Нетаняху.

Снимка: БГНЕС
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
двуличници
преди 2 месеца
Над 30 хиляди палестинци загинаха в Газа, но "западните ценности" за тях не важат! При всеки загинал цивилен в Украйна се реагира по всички медии, което е правилно, но за избиването на палестинците и прогонването от домовете им се мълчи. Сигнализирай за неуместен коментар