Ники Хейли с първа победа над Тръмп, надви го във Вашингтон

Победата ѝ в столицата на страната ще добави само 19 към общия ѝ брой

04.03.2024 | 07:56 Редактор: Искра Ангелова
Ники Хейли с първа победа над Тръмп, надви го във Вашингтон

Бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли постигна първата си победа над президентта на САЩ (2017 - 2021 г.) Доналд Тръмп в първичните избори за президент на Републиканската партия през 2024 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Хейли спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете срещу 33,22% за Тръмп, съобщиха от Републиканската партия на окръг Колумбия късно тази нощ. В изборите участваха общо 2 035 републиканци.

Смята се, че Хейли, която е смятана за по-умерена от Тръмп, все още има малки шансове да надделее в крайна сметка срещу него при осигуряването на републиканската номинация. Но Тръмп е спечелил всички първични избори досега, включително в родния щат на Хейли - Южна Каролина и е почти сигурно, че именно той ще се изправи срещу президента Джо Байдън на президентските избори през ноември, информира БТА.

Преди първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия, Тръмп вече беше събрал 244 делегати срещу 24 на Хейли. Победата ѝ в столицата на страната ще добави само 19 към общия ѝ брой.

Въпреки това Хейли даде знак, че ще остане в надпреварата поне до "супервторника" довечера, когато гласуват 15 щата и една територия.

Снимка: БГНЕС