ЕК: Няма решение за изпращане на войски в Украйна, включително пехота

Обсъждат се доставки на оръжие от държави извън ЕС и дали бюджетът на Евросъюза може да ги покрие

27.02.2024 | 15:01 Редактор: Елеонора Танева
ЕК: Няма решение за изпращане на войски в Украйна, включително пехота

На равнище ЕС няма решение за изпращане в Украйна на войски, включително пехота. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със снощните изявления на френския президент Еманюел Макрон.

Говорителят приветства обявената от френския президент коалиция за доставка на ракети с голям обсег и посочи, че Украйна има нужда от такова оръжие. Доставки на оръжие от държави извън ЕС се обсъжда, европейските страни решават дали общият бюджет може да покрива подобни разходи, допълни той.

"Видовете военна подкрепа за Украйна са суверенно решение на държавите от ЕС. Държавите от ЕС потвърдиха това решение многократно. Само част от оказваната помощ преминава през равнището на ЕС", поясни говорителят, цитиран от БТА.

Той обобщи, че оказваната двустранна помощ се преценява от държавите в ЕС, тяхна е оценката с какво най-добре могат да подкрепят Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Фицо и Макарон казаха, че определени държави " по свое желание" може да изпратят. България прояви желание и " по собствена воля" изпрати военнослужещи в Ирак и Афганистан. Сега ще бъде по- различно ли? Два пъти началниците поискаха българско пушечно месце. И двата пъти стана както поискаха, даже имаше жертви. Защо третият път да е по- различно? Не виждам нито един от сглобката, който да има характер да откаже на " съюзниците" каквото поискат. Напротив, ще изпълнят всичко, което им се нареди. Сигнализирай за неуместен коментар