Израел нанесе удари срещу източен Ливан за пръв път от близо 5 месеца

По-рано "Хизбула" заяви, че е свалила "голям" израелски дрон в Южен Ливан

26.02.2024 | 13:18 Редактор: Деси Николова
Израел нанесе удари срещу източен Ливан за пръв път от близо 5 месеца

Израел нанесе удар по цели на "Хизбула" близо до ливанския град Баалбек, съобщи за АФП източник от службите за сигурност. Това е първият удар в източната част на Ливан от близо пет месеца на трансгранични сблъсъци.

"Израелски удар порази сграда, в която се помещава гражданска институция на "Хизбула" в предградие на Баалбек", заяви източникът, пожелал анонимност, тъй като не му е позволено да говори пред пресата.

Втори израелски удар е нанесъл удар по склад край Баалбек, принадлежащ на подкрепяната от Иран групировка, каза източникът. Израелската армия заяви, че "в момента нанася удари по терористични цели на Хизбула дълбоко в Ливан".

Ударите са първата атака срещу "Хизбула" извън южната част на Ливан от началото на военните действия след войната в Газа на 7 октомври. Град Баалбек в долината Бекаа е бастион на Хизбула, който граничи с правителствена Сирия - основен съюзник на Хизбула.

По-рано групировката заяви, че е свалила "голям" израелски дрон в Южен Ливан, предаде БГНЕС.

От 8 октомври насам "Хизбула" и нейният заклет враг Израел разменят почти всекидневно огън, но ударите са ограничени до голяма степен в граничния район, въпреки че Израел понякога нанася удари в други части на Ливан, включително в Бейрут.

Снимка: БГНЕС/ Архив