Двама загинали след израелски удар над Дамаск, родители тичали да вземат децата си

Израел рядко признава действията си в Сирия

21.02.2024 | 12:00 Редактор: Деси Николова
Двама загинали след израелски удар над Дамаск, родители тичали да вземат децата си

Двама души загинаха днес при израелски удар по квартал на сирийската столица Дамаск, при които бяха нанесени и материални щети, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес. Израел не е потвърдил информацията за ударите, уточнява АП.

Сирийската телевизия съобщи, че няколко ракети са поразили западния квартал "Кфар Сус", но не даде подробности и не каза кои са загиналите. Проправителствената радиостанция "Шам Еф Ем" съобщи, че ударът е нанесен по сграда в близост до иранско училище. 

Рами Абдел Рахман, ръководител на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, съобщи, че двамата убити са се намирали в апартамент, но не даде сведения за самоличността им.

При удара са нанесени щети на четвъртия етаж на 10-етажна сграда, изпочупили са се стъклата на прозорците на близките сгради, поражения са нанесени и на десетки автомобили, паркирани в района. Пострадал е и празен паркиран автобус на близко частно училище и са били видени хора, които са бързали към училището, за да вземат децата си, информира БТА.

През последните години Израел е нанесъл стотици удари по цели в контролираните от правителството части на раздираната от война Сирия. Израел рядко признава действията си в Сирия, но е заявявал, че нанася удари по бази на свързани с Иран бойни групировки, като ливанската "Хизбула", която е изпратила хиляди бойци в подкрепа на силите на сирийския президент Башар Асад.

Снимка: БГНЕС/Архив