Две години война в Украйна: Многохилядни шествия в Европа и арести в Русия

Лидерите на страните от Г-7 посетиха Киев, за да заявят подкрепата си

25.02.2024 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна с многохилядни демонстрации в подкрепа на Киев. В Русия най-малко 49 души са били задържани по време на антивоенни демонстрации в памет на руския опозиционер Алексей Навални, чиито тленни останки бяха предадени на майка му вчера. В Москва е имало 13 ареста - най-много от всички градове.

И през тази нощ в редица области на Украйна беше обявена въздушна тревога заради руски нападения. Предупреждението бе и за района на Киев и Харков. Задействана е украинската система за противовъздушна отбрана срещу руските атаки с дронове "Шахед" в района на Запорожие, съобщи още Киев. 

През изминалото денонощие на интензивен обстрел е била подложена Сумска област, където са регистрирани близо 200 експлозии. Продължават ожесточените сражения и в Донецка област. 

На втората годишнина от началото на руското нашествие в Украйна лидерите на страните от Г-7 посетиха Киев, за да заявят подкрепата си.

"Ще сме до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", отсече председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Tя обяви още, че Комисията ще отпусне първи транш от 4,5 милиарда евро следващия месец. Украинският президент Зеленски призова съюзниците си от Г-7 "навременно" да предоставят военна помощ на страната му. Ротационният председател на Г-7 - италианският премиер Джорджа Мелони, подчерта: "Продължаваме да подкрепяме Украйна в правото ѝ да се защитава. За тази цел военната помощ е наложителна. Благодарим на всички онези мъже и жени, които преди две години не избягаха, а избраха да се борят.

Годишнината от началото на руското нахлуване в Украйна беше отбелязана с демонстрации в големите градове на Германия, Франция, Великобритания, Португалия, Швеция и още десетки европейски държави. Хиляди излязоха по улиците с украински знамена и призоваха за край на войната. 

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС