Г-7 обеща безрезервна подкрепа на Украйна и се закани Русия да си плати

Лидерите на страните от Групата на седемте разговаряха със Зеленски

24.02.2024 | 21:30 Редактор: Тодор Петров
Г-7 обеща безрезервна подкрепа на Украйна и се закани Русия да си плати

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) обещаха да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо" във войната ѝ срещу Русия, и заявиха, че ще търсят начини да накарат Москва да плати за нанесените щети от нейната инвазия, съобщава Ройтерс.

Лидерите на Г-7 проведоха видеоконференция с украинския президент Володимир Зеленски, за да отбележат втората годишнина от руската инвазия в Украйна, която отне живота на десетки хиляди хора, остави опустошение земи и разруши икономиката на страната.

"Докато Украйна навлиза в третата година от тази безмилостна война, нейното правителство и нейният народ могат да разчитат на подкрепата на Г-7 толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в изявление на лидерите от Групата на седемте.

"Ние оставаме убедени, че можем да гарантираме Украйна в борбата ѝ за нейното бъдеще. Ще помогнем на Украйна да посрещне своите спешни нужди от финансиране", посочиха още лидерите на Г-7.

Те посочиха, че руските суверенни активи, намиращи се на запад, ще останат замразени, докато Москва не платите щетите, нанесени на Украйна. Техните министри трябва да проучат всички пътища за използване на тези руски активи, като за това трябва да се доклада до срещата на Г-7 през юни.

Лидерите на Г-7 също така се ангажираха да продължат да предприемат стъпки за ограничаване на бъдещите енергийни приходи на Русия, както и да попречат на развитието на нейни енергийни проекти, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС