Украйна сключи споразумения в сферата на сигурността с Канада и Италия

Зеленски благодари на Трюдо и Мелони

24.02.2024 | 19:15 Редактор: Тодор Петров
Украйна сключи споразумения в сферата на сигурността с Канада и Италия

Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че е сключил двустранни споразумения в сферата на сигурността с Канада и Италия, предаде Франс прес.

"Днес Украйна е явно по-силна, отколкото преди две години", когато започна войната, написа Зеленски в комуникационното приложение "Telegram". Украинският президент благодари на канадския премиер Джъстин Трюдо, който бе на посещение в Киев.

Канцеларията на Трюдо заяви, че споразумението между Украйна и Канада включва "детайли за ключовите дългосрочни ангажименти на Канада, свързани с продължаването на подкрепата за Украйна". Сумата на общата (финансова и военна) помощ, която Канада ще предостави на Украйна тази година, възлиза на колко 2,2 милиарда американски долара, съобщава канадската премиерска канцелария.

Малко по-рано Володимир Зеленски обяви, че е подписал двустранно споразумение в сферата на сигурността с Италия, чийто премиер Джорджа Мелони също е на визита в Украйна. 

"Този документ поставя солидни основи на партньорството в сферата на сигурността между Украйна и Италия в дългосрочен план", каза украинският президент, предаде БТА.

Украйна вече подписа двустранни споразумения в сферата на сигурността с няколко европейски страни, сред които са Германия и Франция.

Снимка: БГНЕС