Недостъпни наеми: Атина попадна сред най-скъпите градове в Европа

Будапеща е най-скъпият град за наемателите, следват Прага и Лисабон

25.02.2024 | 07:55 Редактор: Тодор Петров
Недостъпни наеми: Атина попадна сред най-скъпите градове в Европа

Цената на наема е непосилна за жителите на много европейски градове, включително тези на Атина. Това показва списъкът на The Economist за жилищната криза и достъпността на наемите въз основа на заплатите в европейските градове, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Индексът, създаден от Economist, изследва достъпността на наема въз основа на заплатите във всеки град. Европейският списък включва общо 35 града, от Лондон до Анкара, за които има данни. Класацията е направена на принципа, че не повече от 30% от доходите на човек трябва да се харчат за наем.

Както съобщава Economist, всички доходи са представени в долари за по-лесно сравнение и тъй като те варират по размер, индексът свързва средната заплата на наемателите в даден град с наемите, за да види колко достъпно е да наемеш жилище от гражданин.

Въз основа на този индекс Будапеща е най-скъпият град за наематели. Разходите за наем в столицата на Унгария са се увеличили с 19% от 2022 г. Следват Прага, Лисабон, Загреб, Дъблин, Лондон, Братислава, Рига, Стокхолм, София, Талин и Атина, която е на 12-то място от общо 35 разгледани градове.

Отбелязва се, че според популярната платформа за недвижими имоти Spitogatos цените на къщите под наем в Атина отново са се увеличили през последното тримесечие на 2023 г. с 10,6% спрямо съответния период на 2022 г.

Въз основа на последните разполагания с данни на Евростат средният гражданин на Гърция през 2021 г. е изразходвал над една трета от месечния си доход (34,2%) за покриване на жилищни разходи.

Разходите, освен наема, включват и консумативи, отопление, водоснабдяване и други. Освен това, в случай че къщата е собственост на гражданина, тогава се изчисляват и всички такси от обслужването на ипотечния кредит.

Снимка: БГНЕС