Ципрас зове лидера на СИРИЗА да поиска вот на доверие от партийните членове

Намерете ми опонент и да тръгваме, отвърна му Стефанос Каселакис

23.02.2024 | 08:32 Редактор: Искра Ангелова
Ципрас зове лидера на СИРИЗА да поиска вот на доверие от партийните членове

Алексис Ципрас призова настоящия лидер на СИРИЗА Стефанос Каселакис да поиска вот на доверие от членовете на партията. В писмено становище във Facebook Ципрас призова Каселакис да  поиска вот на доверие не от политическия секретариат, а от всички членове на СИРИЗА.

"Това е единственото чисто, честно и демократично решение, възникнало пред нас", пише Ципрас в изявлението си в социалната мрежа.

Намесата на бившия премиер дойде само часове след като лидерът Каселакис отстрани един от основните си критици в партията - Дионисий Темпонерас, от позицията му на научен съветник в парламентарната група. Преди два дни Темпонерас принуди Каселакис да се откаже от провокациите срещу членове на партията и подчерта, че лидерът не е "монарх", който сам взема решенията, пренебрегвайки политическия секретариат на партията, функционери и членове, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В реч, малко преди 4-ия конгрес на партията, Алексис Ципрас заяви: "Президентът ясно постави въпроса за доверието към него на заседание на политическия секретариат завчера и смятам, че го направи справедливо. Той беше избран без да има време да формулира своите позиции и подробен план. Да поведе партията в бъдещата предизборна кампания, той трябва да е сигурен, че в този критичен момент се ползва с доверието на мнозинството. Трябва да се иска само вот на доверие от тези, които са го избрали за президент, а не от политическия секретариат. Вместо да се въвличаме в продължителна криза, която със сигурност ще доведе до нов електорален спад, единственият изход е отново да дадем думата на тези, които поддържаха и продължават да поддържат позициите на нашата партия и фракция - нашите членове".

Бившият президент на СИРИЗА също отбеляза, че не може да мълчи и да участва на конференция, която беше предназначена да игнорира критични въпроси в името на фалшивия оптимизъм: "Конференция, на която всички ще се преструваме, че сме обичани и публиката ще ни аплодира. Не. Лично аз няма да пропусна стъпка или аплодисменти. Сега не е време за аплодисменти, а за казване на истината".

СИРИЗА май се насочва към четири избора за ръководител, централен комитет, префектурни и организационни избори, според  Стефанос Каселакис. Самият той вдигна ръкавицата, хвърлена му по-рано от Алексис Ципрас.

"Намерете ми опонент. Намерете ми опонент и да тръгваме. Не ставам лидер  в краен срок и го казах още във вторник. Ще бъда съден, и то много сурово на първите национални избори", заяви Каселакис.

Снимка: БГНЕС