Узаконяването на гей браковете скандализира и раздели Гърция

Ще чуем какво мисли Църквата, заяви премиерът Мицотакис

15.01.2024 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

Гръцката опозиционна партия СИРИЗА обяви, че ще гони депутатите, които гласуват против легализацията на еднополовите бракове. Предложението за това е на премиера Кириакос Мицотакис, но среща бурна опозиция от неговите депутати в парламента, от Църквата, а и от обществото. 

"Ще чуем какво мисли Църквата. Не знам дали ще можем да се съгласим, но ще уважим различното мнение", заяви Мицотакис.

Въпросът с правата на хомосексуалистите в Гърция остава твърде чувствителен в общество, считано за едно от най-консервативните в социално отношение в Европа. Духовниците в страната многократно предупреждават, че одобряването на еднополовите бракове ще бъде първата стъпка към придобиване на родителски права и разрушаване на гръцкото общество.

Опозиционните партии в Гърция са на различно мнение. Включвайки се в дебата със свое законодателно предложение, лявата партия СИРИЗА, която се ръководи от първия открит гей лидер на партията в Гърция, настоява за сурогатното майчинство. Но премиерът заяви, че това няма да бъде прието в Гърция.

158-те депутати на "Нова демокрация" се разделиха във връзка с новия законопроект за еднополовите бракове. 63-ма от тях няма да гласуват, 53-ма са "за", а 42-ма все още не са решили.

"Трябва да убедим депутати от другите партии да гласуват", посочи Мицотакис.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни в Гърция Силвия Станчева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Оох
преди 3 месеца
Дано гърците да се преборят, че техният Просто Кирчо е яхнал грант вълната и се опитва да прокара джендъризация сред гръцкото православно общество. Ние сме следващите. Сигнализирай за неуместен коментар