Край на темата "табу" - Гърция узаконява осиновяването от еднополови двойки

Кириакос Мицотакис не посочи конкретни срокове за решаване на въпроса

10.01.2024 | 21:58 Редактор: Искра Ангелова
Край на темата

Гърция ще узакони браковете и осиновяванията от еднополови двойки, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис. Той не посочи конкретни срокове за решаване на въпроса, който все още тема "табу" в страната.

"Ще приемем закон за равенство в брака. Искам дискусията да узрее в обществото, преди да внеса предложение в кабинета", каза Мицотакис пред държавната телевизия ЕРТ.

Очаква се законопроектът да раздели мненията в "Нова демокрация" на Мицотакис. Според предварителните оценки по-малко от 100 от 158-те депутати на партията вероятно ще го подкрепят.

Мицотакис заяви, че няма да налага партийна дисциплина на своите депутати, и отбеляза, че те могат да се въздържат при гласуването в парламента. Основна пречка по въпросите за еднополовите двойки в Гърция е дългогодишната опозиция на Гръцката православна църква, която има значително влияние в обществото и политиката на страната.

През декември управителният орган на църквата разпрати писмо до епархиите, в което категорично се осъждат еднополовите бракове и осиновяването на деца от тях.

"Децата не са домашни любимци или аксесоари. Никаква социална модернизация и никаква политическа коректност не могат да измамят естествената нужда на децата от баща и майка", се казваше в него, припомня БГНЕС.

При предишното ляво правителство на Сириза през 2015 г. Гърция узакони гражданските съюзи за еднополови двойки.

Снимка: БГНЕС