Данъчната служба в Гърция откри над 80 000 имота, отдадени незаконно под наем

Механизмът за контрол ще използва софтуер с изкуствен интелект

14.01.2024 | 19:53 Редактор: Толя Стоянова
Данъчната служба в Гърция откри над 80 000 имота, отдадени незаконно под наем

Гърция скоро ще има регистър на собствеността и управлението на имоти, тъй като анализ на данни от 2023 г. показа, че у нас има десетки хиляди къщи, апартаменти и офиси, наети незаконно. В тази връзка правителството възнамерява да "затвори този магазин". Данъчната инспекция е открила хиляди скрити недвижими имоти в поземления кадастър, които до днес не са били в списъците на имотите или в електронните досиета. Според изданието "Απογευματινής" става дума за над 80 000 недвижими имоти – от жилищни сгради, парцели и поземлени имоти до складове и професионални съоръжения, които, въпреки че са били декларирани в имотния регистър, са отсъствали в декларация Е9, в резултат на което десетилетия наред избягваха погледите на данъчните власти, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ще бъдат задействани разпоредбите на закона, които предвиждат налагане със задна дата на основни и допълнителни ЕНФИА, неустойки, както и глоби за подаване на фалшиви данъчни декларации за недвижими имоти. В същото време ще се проверяват прогнозните разходи за минали години, за да се установи дали те надвишават декларирания от гражданина доход. При големите длъжници проверяващите органи ще пристъпват директно към вписване на конфискации.

Механизмът за данъчен контрол ще използва софтуер с изкуствен интелект, който ще сканира обекти на недвижими имоти върху сателитна карта на страната и ще сравнява данните с базата данни на имотния регистър. Според информацията за създаването на алгоритъма ще бъдат използвани въздушни снимки чрез Google maps, данни, декларирани в регистъра на недвижимите имоти E9 и данни от имотния регистър. Данните за собствеността, които ще бъдат събрани въз основа на алгоритъма, ще бъдат сравнени с данните от данъчните декларации, за да се идентифицират данъкоплатците с недекларирани или дори самоизградени имоти.

Регистърът за собственост и управление на имота ще се актуализира автоматично всеки път, когато е подадено заявление за наем от собственика на имота и е прието от наемател на същия имот, а също така ще се актуализира автоматично всеки път, когато собственикът обяви прекратяването на наема на собствеността.

Снимка: Pexels