Пазарът на имоти: Висок е интересът към скъпите жилища и къщите

Сред факторите са добрите лихви при ипотечното кредитиране и повишаващите се заплати

23.11.2023 | 19:30 Редактор: Ивета Велева

Експертите отчитат позитивни тенденции във високия сегмент на пазара на недвижими имоти в края на тази година. Сред факторите са добрите лихви при ипотечното кредитиране и повишаващите се работни заплати.

Новото при купувачите е големият интерес към къщи. Предизвикателствата пред пазара на недвижими имоти дискутираха участници във форум, организиран от водещата медия в сектора imoti.net.

"За разлика от предходните периоди, купувачите вече проявяват интерес към къщи - нещо, което никога преди не сме измервали в такъв висок процент. Причините са подобрените доходи и по-доброто предлагане на имоти в затворени комплекси", заяви управляващият директор на LUXIMO Невена Стоянова.

"Това, което не беше задължително миналата година, така както и тази, е енергийният сертификат. От 1 януари оценката на недвижими имоти, които се изготвят за целите на кредитирането, ще се включи информация относно наличието на енергиен сертификат и вида на сертификата, с което на клиентите ще се дава възможност за по-изгодни условия за кредитиране", каза представителят на Камарата на професионалните оценители Ценка Божилова.