Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Пазарът на недвижими имоти се нормализира през 2023 г., жилищата са по-достъпни

Най-много сделки има с двустайни апартаменти, каза председателят на НАСП инж. Георги Шопов

16.12.2023 | 17:59 Редактор: Вяра Димова

Забелязва се засилване на сделките на пазара на имоти през последните месеци на годината. Всеки бърза да не изтекат данъчни оценки. Преди четири месеца подписаните предварителни договори бяха повече. Има устойчив интерес към покупката на жилища. Пазарът се е нормализирал в момента. Има спад на подписаните предварителни договори, но това не е притеснителен спад, а нормализиране на пазара. Това каза председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов в студиото на предаването Money.bg.

Тази година цените на имотите в България са поскъпнали с 10,8%, докато средната работна заплата се е покачила с 15%, изтъкна гостът.

"Нашата прогноза, че в рамките на една-две години доходите на хората ще догонят инфлацията и ще продължим да си разменяме стоки и услуги срещу по-голяма парична маса, се оправда. Тази година жилищата в България са станали по-достъпни", коментира председателят на НАСП пред  Bulgaria ON AIR.

И през 2024 г. покачването на цената на жилищата ще е функция на инфлацията, но работните заплати ще се повишат с още 15% и ще догонят инфлацията, прогнозира инж. Шопов.

"Ще се върнем на покупателна способност отпреди четири години. Ще имаме едно плато на пазара, което е добре за всички", почерта той.

Председателят на НАСП коментира и доклада на "УниКредит Булбанк", който показва, че достъпността намалява и става все по-трудно за голяма част от населението да се сдобие с жилище: "Това мнение е на главния икономист на "Булбанк". Той излезе с нова статия, която опровергава първата. Проблемите са два. Той говори за това, че кредитирането трябва да се свие и намали. В същото време, банката, която представлява, е увеличила ипотечното кредитиране с 22% през изминалата година. Цифрите за нас са нереални".

През 2023 г. в България ипотечното кредитиране е скочило с 22%, стана ясно от думите на инж. Шопов.

"Много икономисти бъркат, нито една тяхна прогноза за цената на жилищата не се случи, защото третират жилището като борсова стока. Имам продадени и построени 2800 апартамента. Най-много сделки има с двустайни апартаменти, защото хората това могат да си позволят", заяви той.

Инж. Шопов прогнозира, че след 10 години ще има бум на строителството на къщи. 

"София се развива много извратено. Развива се на юг и се забива все повече в планината. Има едни преуплътнени зони и едни абсолютно неуплътнени зони. Това е така, защото общината не развива инфраструктураjd", завърши инж. Шопов.

Гледайте целия разговор във видеото.