Откриха причината за "мозъчната мъгла" след прекаран Ковид-19

Анализирали са проби от серум и плазма на пациенти

23.02.2024 | 07:34 Редактор: Деси Николова
Откриха причината за

Много хора, които са прекарали дълъг Ковид-19, страдат от т.нар. "мозъчна мъгла" - от забравяне до трудности с концентрацията. Сега изследователи твърдят, че този симптом може да се дължи на пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера. Бариерата контролира кои вещества или материали влизат и излизат от мозъка. 

"Става въпрос за регулиране на баланса на материалите в кръвта спрямо мозъка", казва професор Матю Кембъл, съавтор на изследването от Тринити Колидж в Дъблин.

"Ако този баланс се наруши, това може да доведе до промени в невронните функции и ако това се случи в области на мозъка, които позволяват консолидиране/съхраняване на паметта, това може да доведе до хаос", пояснява Кембъл.

В статия в списание Nature Neuroscience Кембъл и колегите му съобщават как са анализирали проби от серум и плазма на 76 пациенти, които са били хоспитализирани с Ковид-19 през март или април 2020 г., както и на 25 души преди пандемията.

Наред с другите открития екипът установява, че пробите от 14-те пациенти с коронавирус, които сами са съобщили за "мозъчна мъгла", съдържат по-високи нива на протеин, наречен S100β, отколкото пробите от пациенти с Ковид-19 без този симптом или от хора, които не са имали Ковид-19.

Този протеин се произвежда от клетките в мозъка и обикновено не се среща в кръвта, което предполага, че при тези пациенти е имало нарушение на кръвно-мозъчната бариера.

След това изследователите набират 10 души, които са се възстановили от Ковид-19, и 22 души с продължително лечение след Ковид-19 - 11 от тях съобщават, че имат мозъчна мъгла. Към този момент никой от тях не е получавал ваксина срещу вируса, нито някой е бил хоспитализиран. Тези участници са подложени на ядрено-магнитен резонанс, при който интравенозно е приложено багрило, пише БГНЕС

Резултатите разкриват, че пациентите, прекарали коронавируса и страдащи от "мозъчна мъгла" наистина са показали признаци на пропусклива кръвно-мозъчна бариера, но не и тези без този симптом или тези, които са се възстановили от заразата за кратко време.

Снимка: Pexels


1
2 rate up comment rate down comment 0
стрес
преди 2 месеца
Пълни глупости! "Мозъчна мъгла" се дължи преди всичко на преживяния стрес, и не е само при болни от КОВИД. Сигнализирай за неуместен коментар