Гръцките земеделци тръгват с трактори към Атина, блокират ключови улици

Промени ще има и в маршрута на градския транспорт

20.02.2024 | 08:30 Редактор: Толя Стоянова
Гръцките земеделци тръгват с трактори към Атина, блокират ключови улици

Въпреки че в момента няма точен час за пристигането на 150-те трактора и 70-те автобуса в центъра на Атина, регулациите за движение се очаква да започнат след 12:00 часа на обяд, тъй като тракторите ще пристигнат в центъра на гръцката столица в 17:30 часа и след това на централния площад "Синтагма" пред парламента. Пътищата ще започнат да се затварят по-рано, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Промени ще има в маршрутите както на автобусите, така и на тролейбусите. За момента няма информация за метрото. По отношение на заминаването от Атина, фермерите ще започнат да тръгват от сряда сутринта, така че правилата за движение ще се прилагат и утре. Колоната от фермери както от Кастро, така и от Мегара, ще се движи придружена от патрулни коли на гръцката полиция. Припомняме, че тракторите се движат само в дясната лента, за да не се затруднява движението по републиканските пътища.

Както полицията съобщи вчера, автобусите, които ще транспортират фермери до Атина, за да се избегне допълнително натоварване на трафика, е предвидено да паркират на Олимпийския стадион.

Фермерите обявиха протеста, след като не останаха доволни от мерките, които им бяха предложени от правителството. Протестиращите продължават да настояват за намаляване на производствените разходи, включително чрез таван на цените на електроенергия за стопанствата, субсидиране на доставките за животновъдство и премахване на ДДС за торове и храни. Въпреки споразумението с кабинета, фермерите пак блокираха пътища в страната. Искат да се гарантират и изкупни цени, които покриват стойността на продукцията.

Снимка: БГНЕС