ЕС удря с нови санкции Русия и иска международно разследване за смъртта на Навални

Борел призовава за незабавно освобождаване на задържаните в Русия граждани

19.02.2024 | 20:43 Редактор: Искра Ангелова
ЕС удря с нови санкции Русия и иска международно разследване за смъртта на Навални

Русия трябва да позволи независимо и прозрачно международно разследване за смъртта на Алексей Навални, призова европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

В изявлението се допълва, че руското политическо ръководство ще бъде държано отговорно, включително чрез налагането на европейски санкции. Борел призовава за незабавно освобождаване на задържаните в Русия граждани, изразили почит към Навални.

В изявлението се казва, че присъдите срещу Навални са били политически мотивирани и ЕС е възразявал срещу тях многократно, като е настоявал той да бъде освободен незабавно и безусловно. Москва неведнъж бе призована да осигури неговата безопасност, но без резултат, се допълва в документа, цитиран от БТА.

Приживе Навални прояви изключителна смелост и отдаденост на своята страна, водеше решителна битка срещу корупцията и с това привлече мнозина в своята страна. Това изплаши режима на руския президент Владимир Путин, особено на фона на незаконната война в Украйна и предстоящите през март руски президентски избори. Неочакваната смърт на Навални е поредна проява на нарастващите репресии в Русия, ЕС отново настоява за незабавното и безусловно освобождаване на всички останали руски политически затворници, се добавя в изявлението.

Снимка: БГНЕС