Прикрива ли Русия убийството на Навални? Вдовицата Юлия трогна света

Твърди се, че по главата и врата на 47-годишния опозиционер са открити синини и наранявания

19.02.2024 | 13:59 Редактор: Толя Стоянова

Трети ден след като руските власти съобщиха, че Алексей Навални е починал, все още не е ясна причината за смъртта му. Разследването е удължено. Според независими руски медии тялото на Навални е открито в моргата със синини, не е извършена аутопсия, а семейството му не може да види и получи тялото.

Съпругата на Навални сподели скъп спомен. Тя ще присъства на Съвета на министрите на външните работи на Европейския съюз. Вдовицата Юлия ще се обърне към 27-те външни министри. Смъртта на опозиционера ще е една от темите, които ще се разискват на Съвета.

Навалная ще бъде приета и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Вероятно ще бъде повдигнат и въпросът за включване на още лица в списъка със санкции на ЕС във връзка с кончината на Навални. Западните лидери заявиха, че смятат Кремъл за отговорен за смъртта на руския опозиционен лидер.

"Няма грешка - Путин е отговорен за смъртта на Навални. Той е отговорен. Това, което се случи на Навални, само доказва колко брутален може да е Путин. Няма как някой да мисли обратното - нито в Русия, нито в Америка, нито където и да било в света", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

В неделя Юлия написа в Instagram "Обичам те" върху снимка със съпруга ѝ. Два дни след смъртта на лидера на опозицията, в затвора продължава да има неяснота относно местонахождението на тялото му и какво може да разкрие то за начина, по който е починал.

Иван Жданов, който ръководи Фондацията за борба с корупцията на Навални, заяви, че на адвоката и майка му също е било казано, че причината за смъртта му е "синдром на внезапната смърт" - термин за състояние, което причинява сърдечен арест без видима причина.

"Алексей Навални е убит. Не е известно колко време ще продължи. Причината за смъртта все още е "неустановена". Те лъжат, играят за време и дори не го крият", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Майката на Навални - Людмила, и адвокатът му пътуваха през уикенда до наказателната колония "Полярен вълк" в арктическия север на Русия. Там Навални беше държан от миналата година. За смъртта на опозиционера в колония в Сибир руските власти съобщиха в петък, 16 февруари. Новината предизвика вълна от критики към Кремъл, както и многолюдни протести. Над 400 души са задържани в 32 града по света.

Вижте повече в репортажа.