Юлия Навалная: Путин ми отне най-скъпото, скоро ще кажем защо

Германия привлече руския посланик в Берлин заради смъртта на Алексей Навални

19.02.2024 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

Путин уби съпруга ми. Това заяви Юлия Навалная в емоционално видеообръщение. Все още не е ясна причината за смъртта на опозиционера, а разследването е удължено. Според световни медии по тялото на Навални са открити синини, не е извършена аутопсия, семейството му не може да види и получи тялото. Навалная присъства на Съвета на министрите на външните работи на Европейския съюз. 

Опечалена, но и твърдо решена да продължи делото на съпруга си - така Юлия Навалная заяви, че няма да спре с опитите си да се бори за свободата на страната си.

"Преди три дни Владимир Путин уби съпруга ми Алексей Навални. Путин уби бащата на децата ми. Путин ми отне най-скъпото, което някога съм имала - най-близкия и най-обичан мъж. Някъде в затвор, отвъд полярния кръг, Путин уби не само Алексей Навални като личност, той искаше да убие нашата надежда, нашата свобода и нашето бъдеще", каза Навалная.

С тези думи Юлия призова поддръжниците на съпруга ѝ да я подкрепят и обяви, че иска да живее в свободна Русия.

"Ще продължа делото на Алексей, ще продължа да се боря за нашата страна. Призовавам ви да се борите с мен!", настоя тя.

Разкритията не спират дотук и макар и руските власти да удължиха разследването на смъртта на Навални, Юлия заяви, че съвсем скоро ще стане ясно защо точно е бил убит съпругът ѝ. 

"Знаем с точност защо Путин уби Алексей преди три дни. Ще ви кажем съвсем скоро", обяви тя.

47-годишният Навални почина в колония със строг режим в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда за екстремизъм. Руските власти отричат да имат роля в смъртта на опозиционера. Навалная ги обвини, че крият тялото на мъжа ѝ, както и че чакат следите от нервнопаралитичното вещество "Новичок" да изчезнат от тялото му. 

Междувременно стана ясно, че Германия е привикала руския посланик в Берлин заради смъртта на Навални, съобщи говорител на федералното външно министерство.

Вижте повече в репортажа.