Лавина уби най-малко 6 души в Афганистан, десетки лежат под снега

Продължават спасителните дейности

19.02.2024 | 10:59 Редактор: Толя Стоянова
Лавина уби най-малко 6 души в Афганистан, десетки лежат под снега

Лавина уби най-малко шестима и затрупа още 30 души в афганистанска провинция Нуристан, предаде АФП.

"Все още вали сняг. Продължават спасителните дейности и броят на загиналите може да се увеличи", заяви ръководителят на отдела за информация и култура на провинцията Джамиула Хашими.

През нощта на 18 срещу 19 февруари лавината връхлетя село Накре в долината Татин в Нуристан и затрупа домовете със сняг и отломки. Около 20 къщи са разрушени или силно повредени.

"Поради облаци и дъжд хеликоптерът не може да кацне в Нуристан", заяви началникът на службата за обществени работи в провинцията Маулви Мохамед Наби Адел, като добави, че снегът е блокирал един от основните пътища към провинцията, което затруднява "спасителната операция".

Провинция Нуристан, която граничи с Пакистан, е покрита предимно с планински гори и се намира в южния край на планинската верига Хиндукуш, предаде БГНЕС. Тази година снеговалежът закъсня в голяма част от Афганистан, който е свикнал със сурова зима. Изключително малкото количество дъжд в страна, която разчита основно на земеделието, принуди много фермери да отложат засаждането на растенията.

Снимка: БГНЕС