Лавинна опасност: България разчита на волята на трима доброволци

За ефективна работа се изискват повече хора и обходи на терен

13.02.2024 | 13:40 Редактор: Толя Стоянова

След трагичния случай от вчера, при който гръцки скиор загина затрупан от лавина - как у нас се обявява, че лавинната опасност е висока? Разчита се на Планинската спасителна служба, но в Пирин специфична дейност по изследване на условията извършва Българската лавинна асоциация.

Поради липса на средства и ресурси бюлетин се издава само за Пирин планина. От асоциацията се надяват това да се промени. Лавинната асоциация у нас се състои от трима души. Те работят изцяло на доброволчески начала. Всяка сутрин в определен час издават бюлетин, в който посочват колко висока е лавинната опасност.

"Една от основните идеи на този бюлетин и по света, и тук, е да има превенция. Не всички се вслушват, не всички четат, дори понякога прочитат и пак правят наобратно нещата, но колкото по-голяма информираност има, толкова по-голям шанс има да намалим риска. Това е много важно и за ски зоните, все пак хората вече четат, гледат, интерактивни са, и за съжаление само тук имаме данни, на които се базират бюлетините", коментира Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.

От Асоциацията заявиха, че имат голямото желание и амбиция да разширят дейността си и да правят ежедневен бюлетин не само за Банско и Пирин, но и за всички планини и курорти в България - това е скъпо начинание и за подобна мащабна дейност е нужна помощ и държавна политика.

"Лавинната работа е скъпо и рисковано начинание, в момента цялата ни асоциация е от трима активно действащи членове на терен. Всичко финансираме от лични средства и помощ на частни лица и частни организации, които са малко и не стигат", каза Росица Михайлова от Българската лавинна асоциация.

В Асоциацията се нуждаят от екипировка, инструменти, повече наблюдателни площадки. За ефективна работа се изискват и повече обходи на терен. Лавинната опасност в Пирин продължава да е висока. Степента е с една по-ниска от вчера, вече трета, но всяко навлизане в зоните извън пистите може да е фатално.

Вижте повече в репортажа.