Русия криминализира критиките към армията, ще отнема пари и имущество

Текстът упълномощава съдилищата да отнемат всички държавни отличия на лица, осъдени за "невярна информация"

14.02.2024 | 12:48 Редактор: Толя Стоянова
Русия криминализира критиките към армията, ще отнема пари и имущество

Владимир Путин обнародва закон, целящ конфискуване на парите и имуществото на хора, осъдени за разпространяване на "невярна информация" за руската армия, предаде АФП. Москва криминализира критиките към армията малко след като започна нападението си срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. 

Новият текст беше приет в края на януари от Думата, долната камара на руския парламент, а след това в началото на февруари и от Съвета на федерацията, горната камара. Президентският указ, подписан от Владимир Путин, беше публикуван от руските власти.

По време на представянето му председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че този закон срещу "негодниците" ще даде възможност да се "наказват предателите", които "действат срещу страната си". На практика законът не предвижда конфискация на цялото имущество на осъденото лице, а конфискация на пари и средства, "използвани или предназначени" за финансиране на "престъпни" дейности, въпреки че тези термини остават много неясни, предаде БГНЕС.

Текстът също така упълномощава съдилищата да отнемат всички държавни отличия на лица, осъдени за "невярна информация". Обвинението в разпространяване на "невярна информация" за руската армия предвижда максимална присъда от 15 години затвор. Няколкостотин обикновени руснаци са били осъдени по този член от Наказателния кодекс за близо две години. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 2 месеца
Колкото и да е странно, вероятно са останали хора като Пригожин и Стрелков - Гиркин. Ефиният беше убит, другият е в затвора, руският, а не хагският. Има известна вероятност Гиркин и Путин да се срещнат в Хага. В нацистка Германия и СССР, ако не бъдат разстреляни, критиците отиваха в лагер. Може би следвщата стъпка на Путин ще бъде възстановяване на смъртното наказание. Сигнализирай за неуместен коментар