"Хизбула" няма да прекрати огъня по границата с Израел, ако не спре стрелбата в Газа

Предложенията за изтегляне целят единствено защитата на Израел, а не на палестинците, коментира Сайед Хасан Насрала

13.02.2024 | 21:34 Редактор: Елеонора Танева

Групировката "Хизбула" отхвърли предложенията за прекратяване на обстрела по границата с Израел, докато продължава израелската операция в Ивицата Газа. Френски и американски дипломати предложиха "Хизбула" да изтегли войските си на 10 км от израелската граница.

В изявление тази вечер ръководителят на групировката - Сайед Хасан Насрала определи тези предложения, че целят единствено защитата на Израел, а не на палестинците.

"Сражаваме са на юг с поглед вперен в Газа. Когато стрелбата в Газа спрем, ще спрем да стреляме и ние", заяви той в телевизионно обръщение, цитиран от БНР.

Външните министри на Франция, Великобритания и други страни пътуваха до Ливан през последните седмици в опит да внесат спокойствие по границата. Френският външен министър предаде на Бейрут писмено предложение, което призовава бойци, включително елитната част на "Хизбула" Radwan, да се оттеглят на 10 км от границата, наред с други мерки, според документ, видян от агенция Ройтерс.

Без да конкретизира френското предложение, Насрала каза, че една делегация е "представила документ като посредник".

Той обаче предупреди, че "Хизбула" е готова да отговори реципрочно, ако Израел разшири бойните действия на ливанска територия и тогава още израелци ще трябва да се евакуират от пограничните райони.

Снимка: БГНЕС