Белгия призна: "Хамас" има присъствие в страната ни

Терористичната групировка събира средства чрез съмнителни организации

13.02.2024 | 12:40 Редактор: Деси Николова
Белгия призна:

Терористичната групировка "Хамас" има присъствие в Белгия, потвърди белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт. Той е изпратил писмо с това съдържание в отговор на въпрос на белгийски депутат. Местни медии отбелязват, че това е първото официално признание на белгийските власти за присъствието на "Хамас" в страната.

Уточнява се, че по данни на белгийските служби за сигурност "Хамас" не насърчава, не подготвя и не извършва терористични дейности в Белгия, а чрез съмнителни организации събира средства и лобира за подобряване на образа на групировката в ЕС.

Установено е, че една от тези организации е ръководена от палестинец, много близък до ръководството на "Хамас", който действа с помощта на Мароко. Офисът на тази организация е на няколко метра от основните сгради на Европейската комисия и на Съвета на ЕС и Европейския съвет в Брюксел.

По документи подобни организации обясняват съществуването си с желанието да учат младежите да обичат спорта и музиката. Те събират средства в защита на "палестинската кауза". Според службите за сигурност е трудно да се проследят паричните потоци, тъй като подобни организации използват нетрадиционни начини за парични преводи. Това прави трудно доказването на връзките на тези организации с "Хамас" и предприемането на мерки, информира БТА.

Пояснява се, че за да могат белгийските власти да предприемат по-решителни действия, е необходимо срещу такава организация да бъде произнесена осъдителна присъда от наказателен или търговски съд. Отчита се, че при по-крайни случаи е възможно Съветът по национална сигурност, ЕС или ООН да наложат запор на имуществото на уличени в сътрудничество с терористична групировка. Според службите за тази цел е необходимо много задълбочено международно разследване.

Снимка: БГНЕС