Над 50 жертви след израелски удари в Рафах, освободиха двама заложници

Спасени са 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Харе

12.02.2024 | 07:18 Редактор: Вяра Димова

Израел започна операция на специалните сили, при която бяха освободени двама израелски заложници в Рафах на фона на въздушни удари над южния град на Газа. Освободените са 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Харе.

Двамата мъже, които бяха отвлечени от "Хамас" от кибуца Нир Ицхак на 7 октомври, са в добро състояние и са откарани в медицинския комплекс Тел Хашомер.

Въпреки критиките на международната общност и призивите за спиране на огъня, израелската армия обстреля гъстонаселения град, който приюти стотици хиляди бежанци. Съобщава се за най-малко 52 жертви на атаките през последните часове. Имало е серия от удари над града, в който сега живее повече от половината от цялото население на Газа.

Израелските военни заявиха, че са "извършили серия от удари по терористични цели", като добавиха, че ударите са приключили. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нареди на армията си да подготви и сухопътна офанзива в Рафах. Около 1,4 млн. палестинци са се струпали в Рафах, като много от тях живеят в палатки, а храната, водата и лекарствата стават все по-оскъдни.

Снимка: БГНЕС