Преждевременно раждане, трева за вечеря - голям процент от децата в Газа са недохранени

Има ръст на случаите на анемия

09.02.2024 | 21:07 Редактор: Искра Ангелова
Преждевременно раждане, трева за вечеря - голям процент от децата в Газа са недохранени

Почти всяко едно на всеки десет деца под 5-годишна възраст в Ивицата Газа страда от остро недохранване, най-вече в резултат на израелската военна операция срещу "Хамас". Това показват първоначалните данни от измервания на обиколката на ръцете на децата, извършено от ООН, предаде Ройтерс.

Доставките на храна за Газа намаляха след началото на войната през октомври, а хуманитарни работници съобщиха, че има видими признаци на гладуване, особено в най-тежко засегнатите от военните действия райони в северната и централната част на Ивицата Газа. 

Измерванията на обиколката на ръцете на хиляди малки деца и бебета показват, че 9,6% от тях са недохранени, което е с 12 пъти повече от предвоенните нива, отбелязва хуманитарната служба на ООН, цитирана от Ройтерс.

В северната част на Газа нивата дори са още по-високи - 16,2% или всяко едно на шест деца. Камиони с храна през последните седмици редовно са обсаждани от тълпи от гладни хора, преди да успеят да достигнат болниците, за които е предназначен товарът им, съобщават още хуманитарните работници. 

Благотворителната организация "ЕкшънЕйд" каза, че някои жители на Ивицата Газа дори ядели трева.

"Всеки човек в Газа сега е гладен, а хората имат по 1,5 до 2 литра непречистетн вода на ден, за да посрещнат нуждите си", твърди организацията.

Благотворителната организация "Ислямска помощ"  цитира член на персонала си в Газа, който казва: "Децата ми и аз не сме яли плодове или зеленчуци от месеци, а хората са убивани, когато се опитат да пресрещнат камионите с храна, пристигаща от ООН... Опитваме се да си правим хляб от изсушена царевица, която преди използвахме за храна за животните, тъй като брашното е изключително оскъдно... И ние общо взето късметлии в сравнение с повечето хора, които нямат изобщо нищо".

Международната неправителствена организация "Проект Надежда"  каза, че около 15% от бременните, които са прегледани в тяхната клиника в Деир Ал Бала в централната част на Газа, също страдали от недохранване. 

Те съобщават и за ръст в случаите на анемия или дефицит на желязо, които могат да доведат до преждевременни раждания или кървене след раждане.

Медицинският директор на клиниката д-р Сантош Кумар, който посети Газа миналата седмица, каза, че самият той и екипът му са се ограничавали до едно хранене дневно в знак на солидарност с жителите на Газа.

"Хората гладуват, те нямат достойнство. Някои от тях дори ми казаха: "Мъртвите са по-щастливи", разказва той пред Ройтерс, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС