ООН алармира за опасност от срив на хуманитарната система в Газа

Гутериш заяви, че е в ход пълно независимо разследване на UNRWA

31.01.2024 | 08:05 Редактор: Искра Ангелова
ООН алармира за опасност от срив на хуманитарната система в Газа

Високопоставени служители на ООН предупредиха, че спирането на финансирането на основната агенция за помощ в Газа може да доведе до "срив на хуманитарната система". Те говориха, след като САЩ, Обединеното кралство и други държави спряха финансирането заради предполагаемата роля на някои служители на ООН в атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

ООН уволни няколко свои служители във връзка с тези обвинения. От организацията заявиха, че провеждат разследване на нейната агенция за палестинските бежанци UNRWA.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху определи UNRWA като "пробита от "Хамас", като заяви, че Израел е "открил, че има 13 служители на UNRWA, които действително са участвали пряко или косвено в клането на 7 октомври".

Но САЩ, най-големият донор на UNWRA, заявиха, че искат агенцията за помощ да продължи работата си.

"Няма друг хуманитарен играч в Газа, който да може да осигурява храна, вода и лекарства в мащабите, в които го прави UNRWA. Искаме тази работа да продължи, поради което е толкова важно ООН да се заеме сериозно с този въпрос, да проведе разследване и да потърси отговорност от всеки, за когото се установи, че е извършил нередност", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от БГНЕС.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посочи, че е в ход пълно независимо разследване на UNRWA. Говорител на UNRWA каза, че ако финансирането не бъде възобновено, агенцията няма да може да продължи дейността си след края на февруари.

"Твърденията за участие на няколко служители на UNRWA в чудовищните нападения срещу Израел на 7 октомври са ужасяващи", се казва в изявление на Постоянния междуведомствен комитет на ООН.

Хуманитарният координатор на ООН за Газа смята, че никоя друга организация не може да замени UNRWA поради "познанията" на агенцията за населението в Газа. Сред другите държави, които са спрели финансирането на агенцията, са Германия, Швеция и Япония.

Снимка: БГНЕС