Ердоган настоява Израел да понесе отговорност за военни престъпления в Газа

По обвиненията в геноцид няма произнасяне по същество

26.01.2024 | 19:15 Редактор: Деси Николова

Международният наказателен съд в Хага излезе с дългоочаквано решение по обвиненията срещу Израел, предявени от Република Южна Африка.

Разочароващо и за палестинците, съдът не разпореди незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, каквото е искането на Южна Африка. Съдът обаче постанови, че наред с други мерки, Израел трябва да направи всичко по силите си, за да избягва убийствата и нараняването на мирни хора

По обвиненията в геноцид няма произнасяне по същество, но делото не се прекратява, а според постановлението палестинците са защитена група съгласно Конвенцията за геноцида от 1948 г.

"С 15 на 2 гласа съдът реши, че държавата Израел трябва, съгласно задълженията си по Конвенцията за превенция и наказателно преследване на геноцида, във връзка с палестинците в Газа, да вземе всички мерки, които са в неговите правомощия и да предотврати всякакви актове по член 2 на Конвенцията. Конкретно – убийството на членове на етническа група, да не причинява сериозни вреди на групата или умишлено застрашаване на условията за живот, което може да доведе до физическо унищожение", заяви председателят на Международния съд на ООН Джоан Донахю.

Председателят на съда обърна внимание на тежката ситуация, в която се намира мирното население в Ивицата Газа, като наблегна на положението на децата. Решението на съда не оправдава и очакванията на турския президент, който неведнъж е заявявал, че Израел трябва да бъде осъден за геноцид. 

Реджеп Ердоган подчерта, че турски адвокати също са изпратени в Хага и следят внимателно процеса. Анкара настоява Израел да понесе отговорност за военни престъпления в Газа.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Руси Ивонов
преди 3 месеца
Израел има проблеми с палестинците още от основаването си, КАК ПОЗВОЛИ НАВЛИЗАНЕ НА ПАЛЕСТИНЦИ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ? Сигнализирай за неуместен коментар