Израелски министър: Катар е отговорна за атаката на 7 октомври срещу Израел

"Катар е страна, която подкрепя и финансира тероризма", заяви Бецалел Смотрич

25.01.2024 | 17:40 Редактор: Деси Николова
Израелски министър: Катар е отговорна за атаката на 7 октомври срещу Израел

Израелският министър на финансите и представител на крайната десница Бецалел Смотрич заяви, че Катар носи отговорност за атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде Франс прес.

АФП отбелязва, че Катар е един от ключовите посредници при опитите за преговори между Израел и "Хамас".

"Катар е страна, която подкрепя и финансира тероризма. Емирството е покровител на "Хамас" и до голяма степен носи отговорност за кланетата на "Хамас", жертва на които станаха израелски граждани", заяви Смотрич в социалната мрежа X.

"Едно нещо е ясно: Катар по никакъв начин няма да участва в това, което ще се случва в Газа след войната", изтъкна израелският министър.

В Израел се води дебат за най-добрия начин, по който да бъде гарантирано освобождаването на хората, взети за заложници от "Хамас" при атака на 7 октомври, отбелязва АФП.

Катар, Египет и САЩ се опитват да играят ролята на посредници, които да договорят ново спиране на огъня в Ивицата Газа.

Вчера израелската телевизия "Канал 12" излъчи аудиозапис от разговор на израелския премиер Бенямин Нетаняху със семейства на заложници. В този разговор Нетаняху казва, че ролята на Доха е "проблематична".

"Нямам никакви илюзии за тях. Катарците имат лостове за влияние върху "Хамас". И защо? Защото ги финансират", изтъква израелския лидер в аудиозаписа.

Катар заяви, че тези изявления са "безотговорни и вредят на опитите за спасяването на невинни хора", предаде БТА.

Политическото ръководство на "Хамас" се намира в катарската столица Доха. През последните години Катар отпусна стотици милиони долари помощи за населението на ивицата Газа, която се намира под контрола на "Хамас" от 2007 г.

Израел предприе военната си операция в Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Руси Иванов
преди 3 месеца
Израел има проблеми с палестинците още от основаването си, КАК ПОЗВОЛИ НАВЛИЗАНЕ НА ПАЛЕСТИНЦИ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ? Сигнализирай за неуместен коментар