Израелци и палестинци се сражават ожесточено в претъпкания с хора Хан Юнис

Общо около 1,7 милиона души са били разселени в Газа

24.01.2024 | 12:33 Редактор: Тодор Петров
Израелци и палестинци се сражават ожесточено в претъпкания с хора Хан Юнис

Израелските сили се сражават днес с палестински бойци близо до основната болница във втория по големина град в Газа - Хан Юнис, където според здравни работници заради сраженията са блокирани стотици пациенти и хиляди разселени хора, предаде Асошиейтед прес.

Израел нареди на жителите да напуснат голяма част от центъра на Хан Юнис, включително болницата "Насер" и две по-малки здравни заведения, тъй като продължава със своята офанзива срещу "Хамас".

Според хуманитарната служба на ООН в района живеят 88 000 палестинци и са се подслонили още 425 000 души, разселени от други райони вследствие на сраженията. Хуманитарната организация "Лекари без граници" каза, че нейни служители са блокирани в болница "Насер" заедно с около 850 пациенти и хиляди разселени хора, тъй като всички пътища около нея са недостъпни или са прекалено опасни. 

Хиляди хора вчера избягаха от Хан Юнис в южна посока към град Рафах. Според ООН около 1,5 милиона души - около две трети от населението на Газа - са се подслонили в препълнените приюти и палаткови лагери в и около град Рафах, който се намира на границата с Египет. Дори там палестинците не са в безопасност, тъй като израелците редовно нанасят удари във и около града, отбелязва АП, цитирана от БТА.

По данни на агенцията на ООН за бежанците общо около 1,7 милиона души са били разселени в Газа. Повечето от тях са избягали от северната част на анклава, където израелската въздушна и сухопътна офанзива опустоши цели квартали, повдигайки въпроса дали жителите изобщо някога ще могат да се завърнат в тях.

Снимка: БГНЕС