Тежък обстрел на Газа в очакване на примирие: Болници и лекари са пред колапс

Напрежението в Израел също е много високо заради действията на Нетаняху

23.01.2024 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

Възможно е прекъсване на войната в Газа. Израел е предложил на "Хамас" пауза в боевете за два месеца като част от сделка за освобождаването на всички заложници. В замяна пък Израел ще освободи палестински затворници.

Преговорите за евентуалното примирие се осъществяват с помощта на Катар и Египет и според плана първо трябва да бъдат освободени жените и децата, мъжете над 60 години и тези в критично здравословно състояние. Очакванията са да бъдат бъдат пуснати и неопределен брой палестински затворници, държани в Израел.

На този фон продължават ожесточените бомбардировки. Тежко обстрелван е град Хан Юнис.

"Болницата е на ръба на колапса, ние всички сме. Нямаме лекарства и лекари вече. Няма с какво да лекуваме хората - нито болкоуспокояващи, упойки или антибиотици, нищо не достига", сподели лекар.

Предложението за примирие обаче не включва обещание за прекратяване на войната. Присъствието на израелските войски в големите градове в Газа ще бъде намалено и хората от напълно опустошените райони на север ще могат да се завърнат в останките от домовете си.

"Къде да отида, това е 17-ият път, в който напускам дома ми. Къде да отидем - в Рафа ли? Това е просто една улица. Какво искат - повече от 2 милиона души да се съберем на 1 километър?", попита мъж.

Напрежението в Израел също е много високо, след като премиерът Бенямин Нетаняху на няколко пъти отказа да прекрати военната операция срещу "Хамас".

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС