ООН: Повече от 17 000 деца от Ивицата Газа са разделени от родителите си

Войната е засегнала сериозно психичното здраве на децата в Газа

02.02.2024 | 20:04 Редактор: Деси Николова
ООН: Повече от 17 000 деца от Ивицата Газа са разделени от родителите си

Организацията на обединените нации (ООН) съобщи, че по нейни оценки най-малко 17 000 деца в Ивицата Газа са останали без придружител или са били разделени близо четири месеца след началото на войната, предаде АФП.

"Всяко едно от тях има сърцераздирателна история на загуба и скръб", заяви Джонатан Крикс, говорител на детската агенция на ООН УНИЦЕФ в палестинските територии.

"Тази цифра съответства на един процент от цялото разселено население - 1,7 милиона души", каза той.

Крикс заяви, че проследяването на това кои са децата се оказва "изключително трудно", тъй като понякога те са докарани в болница, където може да са ранени или в шок, и "те просто не могат да кажат дори имената си".

Той каза, че по време на конфликти е обичайно далечни роднини да се грижат за деца, които са загубили родителите си.

В Газа обаче "поради самата липса на храна, вода или подслон тези роднини сами са в затруднено положение и са изправени пред предизвикателството да се погрижат незабавно за още едно дете, тъй като самите те се борят да се погрижат за собствените си деца и семейство", допълни Крик, цитиран от БГНЕС.

Най-общо УНИЦЕФ определя като разделени деца тези, които са без родителите си, докато непридружените деца са тези, които са също така без други роднини.

Войната е засегнала сериозно психичното здраве на децата в Газа.

"Те представят симптоми като изключително високи нива на постоянна тревожност, загуба на апетит, не могат да спят, имат емоционални изблици или паника всеки път, когато чуят бомбардировките", обясни още Крикс.

Преди началото на конфликта УНИЦЕФ изчисли, че повече от 500 000 деца в Ивицата Газа се нуждаят от психосоциална подкрепа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца