Разкриха 1 км военен тунел на "Хамас", заложници са държани под ключ в нечовешки условия (+ВИДЕО)

Той се намира в близост до жилищен комплекс

07.02.2024 | 16:14 Редактор: Елеонора Танева

Израелските военни заявиха, че са открили и унищожили тунел, използван от високопоставени лидери на "Хамас" и за държане на заложници в главния град Хан Юнис в южната част на Газа, предаде АФП.

Специалните сили са открили по думите им "стратегически подземен тунел", дълъг повече от един километър, по време на "целенасочено нападение".

Градът - дом на лидера на "Хамас" в Газа Яхия Синвар - е обект на интензивни бомбардировки през последните седмици, тъй като Израел се опитва да издири организаторите на смъртоносната атака от 7 октомври.

Разпространените от армията снимки показват това, което според нея е "килия за задържане на заложници", с облицовани с плочки стени и стоманени решетки от пода до тавана.

"В този тунел по различно време са били държани около 12 заложници; трима от тях са върнати в Израел, а останалите все още се държат в Газа", се казва в изявлението.

Армията не предостави подробности за това кои заложници са били държани там.

Тунелът, изграден "под сърцето на граждански район", е включвал също така баня, кухня и място за почивка на похитителите и е бил част от "сложен и взаимосвързан подземен лабиринт", се добави в съобщението. Той е бил използван "за укриване на високопоставени членове на терористичната организация "Хамас" и за задържане на заложници" и е бил свързан с друг наскоро открит тунел, в който са били държани други пленници, се съобщи в доклада, цитиран от БГНЕС.

Във видеозапис на армията се вижда как специалните сили влизат през малък външен вход в кратер, заобиколен от отломки и изронен бетон, в близост до жилищен комплекс.

Военните показаха и ръчни и гранатометични гранати, които според тях са открили и обезвредили.

При нападението на 7 октомври в южната част на Израел, което доведе до смъртта на около 1160 души, повечето от които цивилни, бяха взети около 250 заложници.

Израел твърди, че в Газа остават 132 заложници, за 29 от които се смята, че са загинали.

Снимка: Кадър Youtube