Украйна публикува данни за руски удар с хиперзвукова ракета "Циркон" (+ВИДЕО)

Атаката е извършена на 7 февруари, ракетата е произведена скоро

12.02.2024 | 22:24 Редактор: Елеонора Танева

Украински криминалисти са събрали доказателства, че Русия е използвала срещу Украйна хиперзвукова ракета 3M22 "Циркон". Резултатите от анализа на откритите останки от ракетата обяви директорът на Киевския научноизследователски институт по съдебна експертиза Александър Рувин.

Атаката с "Циркон" е от 7 февруари. 

Върху части от отломки е открита маркировка, идентифицирани са компоненти и части, характерни за съответния тип оръжие. 

"Руските ракети имат части, които могат да се използват едновременно в няколко вида продукти, докато други са компоненти само за конкретни модели. В случая виждаме елементи, характерни конкретно за ракетата тип 3М22 "Циркон". Части и отломки от реактивния двигател и кормилните механизми имат специфични маркировки", обясни Рувин, цитиран от "Украинская правда".

На няколко фрагмента чрез лазерно гравиране и щамповане е направен надпис 3Л22, който указва конкретна единица от конкретно изделие. В допълнение, болтовете на кормилните механизми са маркирани с цифрите 26, което е характеристика на "Циркон". Други номера по останките показват, че ракетата е сглобена наскоро.

Според директора на Киевския научноизследователски институт по съдебна експертиза ракетата е изпратена в район, където няма военни съоръжения, гражданска инфраструктура и са пострадали цивилни.

Снимка: Кадър X