Русия оборудва ядрените си подводници с ракети "Циркон" - поразяват цел на 900 км

Ракетите достигат скорост, няколко пъти по-голяма от тази на звука, което затруднява тяхното прехващане

14.08.2023 | 17:24 Редактор: Елеонора Танева
Русия оборудва ядрените си подводници с ракети

Русия е в процес на оборудване на новите си ядрени подводници с хиперзвукови крилати ракети "Циркон", предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на оръжейната промишленост.

"Многоцелевите ядрени подводници от клас "Ясен-М" ще бъдат редовно оборудвани с ракетни системи "Циркон". Работата в тази насока вече в ход", заяви главният изпълнителен директор на руската Обединена корабостроителна корпорация Алексей Рахманов, в интервю за държавната новинарска агенция РИА Новости.

Подводниците от клас "Ясен", известни още под руското наименование "Проект 885М", са ядрени подводници, способни да пренасят крилати ракети. Те са проектирани да заменят ядрените подводници от съветската епоха като част от програмата за модернизация на руските въоръжени сили, отбелязва Ройтерс.

Хиперзвуковите ракети "Циркон" с морско базиране имат обсег от 900 километра и достигат скорост, няколко пъти по-голяма от тази на звука, което затруднява тяхното прехващане, уточнява БТА.

По-рано тази година президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще започне да масово производство на ракети "Циркон" като част от своите усилия да увеличи ядрените си сили.

Руската фрегата "Адмирал Горшков", която неотдавна изпробва ударните си способности в западната част на Атлантическия океан, също е оборудване с крилати ракети "Циркон", посочва Ройтерс.

Снимка: pixabay