Шолц призова за мир в Украйна и не пое ангажимент за нова военна помощ

Русия да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, посочи германският канцлер

14.08.2023 | 10:34 Редактор: Тодор Петров
Шолц призова за мир в Украйна и не пое ангажимент за нова военна помощ

Германският канцлер Олаф Шолц призова за още международни преговори за намиране на изход от войната в Украйна, но не пое ангажимент за предоставяне на още военна подкрепа на Киев, предаде ДПА.

Преговорите за Украйна от миналата седмица, домакин на които бе Саудитска Арабия, бяха "много важни", но "бяха, за съжаление, само началото", каза Шолц в ежегодното си лятно интервю за германската телевизия Цет Де Еф, излъчено вчера. Канцлерът оцени като особено важно участието на Китай. Китай, който вероятно е най-големият международен партньор на Русия, пропусна предишната международна среща, която се състоя през юни в Копенхаген.

"Ето защо има смисъл да се продължат преговорите. Защото те увеличават по-конкретно натиска върху Русия да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, да улесни постигането на мир", заяви Шолц.

В интервюто той бе попитан дали Берлин ще се съгласи да снабди Киев с крилати ракети "Таурус", за да се отбранява срещу Русия. Но Шолц, по типичния за него начин, не пое такъв ангажимент. Шолц отговори, че както в миналото, правителството му ще разгледа всяко отделно искане и ще прецени кое е възможно, кое има смисъл и какъв ще е приносът на Германия, предаде БТА.

Канцлерът каза, че по негово впечатление огромното мнозинство от гражданите подкрепят този подход. "Решенията винаги трябва да бъдат обмисляни внимателно", каза канцлерът. "И аз ще продължа да правя това и да казвам това много ясно", добави той.

В интервюто си Шолц повтори, че страната му сега е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ. 

Снимка: БГНЕС