Ракетите "Таурус" са решаващи за Украйна, могат да скъсят войната

Германското правителство отказва да ги предостави, за да избегне ескалация

13.08.2023 | 17:22 Редактор: Вяра Димова
Ракетите

"Tаурус KEPD-350" се смята за една от най-модерните оръжейни системи на Бундесвера. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба тези ракети дори "могат да скъсят войната". Направляемата ракета, дълга 5 метра и тежка почти 1,4 тона, се пуска от изтребител. Задвижена от реактивен двигател, след това тя самостоятелно намира предварително зададената ѝ цел на земята.

"Таурус" развива скорост до 1170 км/ч - т.е. малко под скоростта на звука. Ракетата лети на височина от около 35 метра. Това я прави почти неоткриваема за вражеските радари. Радиусът на действие е до 500 километра, което позволява на пилотите да поразяват цели от далечно разстояние. Това означава, че не е задължително те да навлизат в противниковото въздушно пространство, за да изстрелват "Таурус".

Военновъздушните сили говорят за "цели с висока военна стойност", като например бункери или стратегически командни пунктове на противниковите сили. "Таурус" е в състояние да пробие дори няколко дебели стоманобетонни стени. За да направи това,  ракетата се издига рязко малко преди да достигне целта и после я поразява с изключително мощен вертикален удар.

Преди да се взриви самата бойна глава, един бронебоен снаряд пробива дупка в стената на бункера. След това 400-килограмов метален пенетратор прониква в тази дупка, като използва сензори, за да измери колко съпротивление трябва да преодолее. По този начин "Таурус" може да проникне и през няколко етажа на бункера, преди бойната глава да се взриви.

Преди самата бойна глава да се взриви, се задейства кумулативен снаряд, който пробива дупка в стената на бункера. След това 400-килограмовият метален пенетратор прониква през отвора, използвайки сензори, измерващи съпротивлението, което трябва да преодолее. Така "Таурус" може да пробие дори няколко етажа на бункер, още преди бойната глава да експлодира.

С тези ракети Украйна би могла да атакува и руски позиции, които се намират далеч зад фронтовата линия. Това би позволило на украинците да унищожават маршрутите за снабдяване и командните центрове на руските нападатели. По-конкретно Украйна би могла да достигне и цели в окупирания от Русия полуостров Крим, пише DW.

Това би било от решаващо значение, за да възвърне териториите си. С британските ракети "Storm Shadow" и с френските крилати ракети "Scalp" на украинската армия вече ѝ са били обещавани подобни оръжейни системи. Споменатите ракети обаче разполагат с по-ограничен обхват. С "Таурус" Украйна би могла да атакува и цели на руска територия. Германското правителство обаче иска да избегне това, опасявайки се от по-нататъшна ескалация.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Руснаците унищожават в Украйна, за пари и заради болните амбиции на шепа криминални в Кремъл. Могат да бъдат изтласкани вън от Украйна само със сила. Това е задължително, за да охлади болните им амбиции за окупиране на Европа. Мястото им е в Русия. Сигнализирай за неуместен коментар