Германия: Няма да изпращаме крилати ракети "Таурус" на Украйна

Ракетата е с обсег повече от 500 км и може да се изстрелва от изтребители

11.08.2023 | 19:43 Редактор: Михаела Кирилова
Германия: Няма да изпращаме крилати ракети

Информацията за това, че Германия обмисля доставката на крилати ракети "Таурус" (Taurus) на Украйна от списание "Шпигел" беше опровергана от правителствен говорител.

Германското правителство преговаря с производителя на оръжия MBDA за доставка на крилати ракети "Таурус" на Украйна, твърдят германски медии, включително "Шпигел" и "Билд". Говорител на германското правителство сподели пред Ройтерс, че правителството няма промяна в досегашната си позиция.

"Германия се фокусира върху тежката артилерия, бронираните превозни средства и системите за противовъздушна отбрана. Няма нова информация за крилатата ракета "Таурус", посочи говорителят.

За крилатите ракети "Таурус" настоява Киев. Ракетата е с обсег повече от 500 км и може да се изстрелва от изтребители като "Торнадо", Ф-15 или Ф-16. Крилатите ракети са трудни за прехващане от радарите на противовъздушната отбрана, тъй като летят на малка височина.

По-рано Великобритания и Франция предоставиха на Украйна крилати ракети "Сторм шадоу", а украинската армия заяви, че е адаптирала съветски самолети, за да ги използва. Но в Берлин се опасяват, че Киев може да използва ракетите с голям обсег срещу цели в Русия. САЩ също се въздържат да предоставят ракети с голям обсег (ATACMS) въпреки молбите на Киев.

Според публикацията на "Шпигел" министърът на отбраната Борис Писториус е помолил производителя да ограничат обсегът на крилатите ракети "Таурус".

Експерти считат, че технически е много лесно да се ограничи обсега на крилата ракета "Таурус". Разговорите между германското правителство и MBDA се фокусират върху такава модификация, тъй като канцлерът Олаф Шолц иска на всяка цена да предотврати евентуални украински атаки на руска територия с такива ракети, съобщава "Шпигел".

През юни Кремъл предупреди Франция и Германия, че доставката на крилати ракети в Киев ще доведе до нов кръг от "спираловидно напрежение" в конфликта в Украйна. Русия използва ракети с голям обсег, за да унищожи цели в Украйна, включително гражданска инфраструктура, и Украйна няма лесен начин да отговори на това, предаде БНР.

Германската армия разполага с около 600 ракети "Таурус" в своите запаси, като около 150 от тях са готови за употреба, според съобщения в медиите. Испания и Южна Корея също разполагат с ракети "Таурус", посочва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС