Украйна е получила 223 800 от 1 млн. снаряда от ЕС за първата част от плана за предоставяне

Общата стойност на предоставените боеприпаси е 1,1 млрд. евро

11.08.2023 | 21:24 Редактор: Михаела Кирилова
Украйна е получила 223 800 от 1 млн. снаряда от ЕС за първата част от плана за предоставяне

ЕС е доставил на Украйна 223 800 снаряда в рамките на първата част от плана за предоставяне на един милион артилерийски снаряда в помощ на борбата на Киев срещу Русия, съобщи говорител, предаде АФП.

По-рано тази година 27-те държави от Европейския съюз поеха ангажимент да увеличат доставките на така необходимите артилерийски снаряди за Украйна, тъй като силите на Киев изпитват недостиг. Членовете на организацията се споразумяха за план на стойност 2 млрд. евро, с който да натоварят складовете си и да направят съвместни поръчки за снаряди, за да доставят на Украйна един милион снаряда за 12 месеца.

В рамките на първия етап от плана, който ще се изпълнява между 9 февруари и 31 май, един млрд. евро бяха заделени за възстановяване на членовете на ЕС на приблизително половината от стойността на снарядите, осигурени от техните съществуващи арсенали.

"Държавите членки са доставили около 223 800 артилерийски муниции и 2300 ракети от всички видове", заяви говорителят на ЕС Петер Стано.

Общата стойност на предоставените боеприпаси е 1,1 млрд. евро, съобщи ЕС. Със средства на ЕС е възстановена само част от тази сума, което предполага, че мярката не е постигнала поставената цел, предаде БГНЕС.

Новата цифра за изпратените артилерийски боеприпаси е само малък напредък спрямо броя - 220 000 снаряда - обявен от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел в края на май. Страните от ЕС трябваше да заявят доставките си до 15 юли. Така блокът и неговите членове остават далеч от целта си да получат един милион снаряда до следващата пролет.

Снимка: БГНЕС